15 de febr. 2012

Something about New Zealand

Tot apunta a que els polinesis van arribar a aquestes terres sobre el 1200 dC. El primer europeu en passejar-se per aquí, bé, en navegar per aquí va ser Abel Tasman capitanejant una expedició de les Índies Orientals Holandeses, l’any 1642...i sembla ser que va haver de sortir cames ajudeu-me. La visita del segon europeu, James Cook es faria esperar 127 anys. Cook va realitzar tres viatges per l’Oceà Pacífic, va explorar la costa oriental d'Austràlia i les illes Hawaii i va fer la primera circumnavegació de Nova Zelanda.

James Cook
També s’ha de dir que Cook va obrir la porta a la colonització, als baleners i als missioners. Després vindrien els xocs entre els mateixos maoris i entre maoris i europeus. La confiscació de terres maoris com a represàlia, encara és font de conflictes.

Això és resumir moooooolt…si en voleu més..vikipèdia i nzhistory

Tips.................

* NZ s’enorgulleix de ser el primer país del món en concedir el vot a les dones. Això va ser l’any 1893 després d’una campanya liderada per Kate Sheppard. A Espanya hauríem d’esperar fins l'any 1931 i l’alegria duraria poc…l

* El servei secret francès va enfonsar l’any 1985 el buc insígnia de Greenpeace, el Raibow Warrior al Port d’Auchland on es preparava per navegar cap a Moruroa amb l’objectiu de protestar contra les proves nuclears franceses. Va morir el fotògraf Eduardo Pereira. Nova Zelanda es va declarar zona lliure de nuclears l'any 1987.

* L’any passat els All Blacks van guanyar la Copa del Món de Rugbi, Nova Zelanda va embogir.

Haka, dansa maorí d'inici de partit. Final de la Rugby World Coup 2011



1 comentari:

El viatge dels Rodamons ha dit...

Feia dies que no em connectava al teu blog i... quina sorpresa veure que estàs a un continent totalment diferent!

Sí, Nova Zelanda és car, però la part positiva és que quan vagis cap al sud-est asiàtic tot et semblarà baratíssim ;)

A passar-ho bé per Aotearoa!!!